Higiena, dykcja i emisja głosu

W ramach zajęć dykcyjno – emisyjnych prowadzone są ćwiczenia:

– rozluźniania oraz uelastyczniania organu głosowego,

– oddechu przeponowo – żebrowego,

– podparcia oddechowego,

– odnalezienia punktu koncentracji dźwięku,

– wydłużania fazy wydechowej,

– równomierności fazy wydechowej,

– swobodnego regulowania długości fazy wydechowej,

– uwolnienia głosu,

– miękkiego ataku dźwięku,

– akcentu logicznego,

artykulacyjne/ głosowe/ dykcyjne,

– i inne.

 

Zalecenia dotyczące higieny głosu powszechnego

Unikaj:

  • gorących i zimnych napojów, lodów, niskich temperatur (szok termiczny): różnica temperatur ma niekorzystny wpływ na rozciągliwość strun głosowych – a co za tym idzie – możliwości mowne;
  • kurzu i suchego powietrza: brak odpowiednio nawilżonego powietrza szybko wysusza niezbędny śluz otaczający wszystkie elementy aparatu mowy;
  • pokarmów zaklejających gardło, które jeszcze po zakończeniu posiłku przez pewien czas odczuwamy, a które zaklejają krtań i struny głosowe, uniemożliwiając ich pełną pracę;
  • napojów gazowanych: może nie mają one bezpośredniego wpływu na gardło, ale na pewno oddziałują na samopoczucie i możliwości oddechowe, gdyż nagromadzone w żołądku gazy zmniejszają pole manewru przepony;
  • nikotyny: pomijając sprawy higieniczne, zmniejsza ona odporność na choroby krtani i płuc;
  • alkoholu: powoduje podrażnienia śluzówki i – o czym zapewne wszyscy wiedzą – otumanienie i brak ograniczeń w „mowie”, mogące mieć katastroficzny wpływ na późniejsze – trzeźwe gardło;
  • hałasu w otoczeniu: przymusza on aparat mowy do mocniejszej pracy, głośnego (mocnego) śpiewu czy mowy; czasami – nie zdając sobie z tego sprawy – można pozornie bez powodu dostać chrypki;
  • krzyku i długotrwałego szeptu: mogą się przyczynić do nadwerężenia strun głosowych;
  • nawykowego kaszlu przed mówieniem: może uszkadzać fałdy głosowe.